Monthly Current Affairs January, 2018 All Current Affair 129 Question Included


January 2018 Current Affairs


1.Who has been appointed as the Secretary (Economic Relations) in the External Affairs Ministry?
Ans- T S Tirumurti

2.Who has inaugurated the ASEAN India Pravasi Bharatiya Divas in Singapore?
Ans-Nitin Gadkari

3.Telangana Industrial Health Clinic Ltd (TIHCL) has got RBI approval to function as a non-banking finance company (NBFC). Headquarters of TIHCL is in ________.

Ans- Hyderabad

4.In which city 26th edition of the Annual World book fair was held?

Ans- New Delhi

5.With which Bank Fintech startup Nearby Technologies Private Limited has tied up to provide Aadhaarenabled cardless and pinless ATM service?

Ans-Yes Bank

6.Atal Pension Yojana (APY) has reached a subscriber base of 80 lakh. Which of the following state is the highest contributing state in APY ?

Ans-Uttar Pradesh 

7.With which Bank Paytm Payments Bank has partnered for fixed deposit facility?

Ans- IndusInd Bank

8.In which country Himalayan Hydro Expo 2018 was held?

Ans-Nepal

9.What is the Name of Former World Trade Organization Director-General who has passed away recently?

Ans-Peter Sutherland

10.Shrivallabh Vyas has passed away recently. He was the__________.

Ans-Actor

11.Who has won the WTA Auckland Classic title by defeating Caroline Wozniack?

Ans-Julia Goerges

12.Who has inaugurated 18th All India Whips’ Conference at Udaipur, Rajasthan?

Ans-Ananth Kumar/

13.Who has become the youngest cricketer to score 12,000 runs in Test matches?

Ans-Alastair Cook/

14.Which State has become the first State in India to launch High Risk Pregnancy (HRP) Portal which helps in early identification of high-risk pregnant cases?

Ans-Haryana

15.India and Saudi Arabia have signed annual Haj agreement. Who is Minister of Minority Affairs?

Ans-Mukhtar Abbas Naqvi

16.In which State India’s Second Film and Television Institute will be Set Up?

Ans-Arunachal Pradesh

17.What is Name of Indian origin actor who has been awarded with the Best Actor in Golden Globes awards?

Ans-Aziz Ansari

18.Who has dedicated India’s fastest and first multipetaflops supercomputer "Pratyush" to the nation in Pune?

Ans-Dr Harsh Vardhan

19.Who has been appointed as the MD and CEO of National Payments Corporation of India (NPCI)?

Ans-Dilip Asbe

20.Who has been officially appointed as the brand ambassador of Sikkim?

Ans-AR Rahman

21.Which Bank has tied up with National Scheduled Castes Finance and Development Corporation (NSFDC) for providing financial assistance to scheduled caste (SC) families living below double poverty line (DPL)?

Ans- PNB (Punjab Nationl Bank)

22.Rating agency CRISIL has projected India's economic growth rate to be ______ percent in the coming fiscal year 2018-19.

Ans-7.6

23.Which State has topped the Logistics Ease Across Different States (LEADS) index developed by the commerce and industry ministry along with Deloitte?

Ans-Gujarat

24.Who has been awarded with the first Mufti Mohammad Sayeed Award for Probity in Public Life in Jammu?

Ans-Nitish Kumar

25.According to Tourism Australia, Which Country has emerged as the fastest growing market for Australian tourism?

Ans- India

26.World Bank has estimated India’s GDP Growth Rate to _________during the current fiscal year.

Ans-6.7%

27.Who has won the Bronze Medal in the Alpine Ejder 3200 Cup organised by the Federation Internationale de Ski (FIS)?

Ans-Aanchal Thakur

28.Which Railway Station has been figured in the Limca Book of Records 2018 for having an all-woman staff?

Ans-Matunga

29.With Which Country Union Cabinet has approved MOU for cooperation in the field of Science & Technology?

Ans-Canada

30.Who has inaugurated the International Conference of PIO Parliamentarians in New Delhi?

Ans-Ram Nath Kovind

31.With which Bank Ola has partnered to offer a range of integrated services to customers and driver-partners?

Ans-ICICI

32.Who has won the Kolkata Open International Invitation Snooker Championship?

Ans-Aditya Mehta

33.Union Cabinet approved _________ per cent foreign investment in single brand retail trading (SBRT) and construction development.

Ans-100

34.What is the Name of China's National Marathon Champion and Olympian who has been banned for eight years by Chinese Athletics Association (CAA)?

Ans-Wang Jiali

35.Who has been appointed as the new chairman of Indian Space Research Organization (ISRO)?

Ans-. K Sivan

36.With Which Bank Life Insurance company Aviva Life Insurance has entered into an agreement to distribute the Life insurance products?

Ans-Bank of Maharashtra

37.HDFC Bank has estimated India's GDP growth rate will be _____in the fiscal year 2018-2019 and ___in 2017-18

Ans-7.3%, 6.5%

38.Who has been appointed by Indian Olympic Association (IOA) as the Chef De Mission for the 23rd Winter Olympic Games?

Ans-Harjinder Singh

39.Who has inaugurate International Dharma-Dhamma conference at Rajgir in Bihar?

Ans-Ram Nath Kovind

40.Who has been appointed as the Chairman of the World Business Council for Sustainable Development?

Ans-Sunny Verghese

41.Who has become an advocacy ambassador for ‘Swachh Aadat Swachh Bharat’ initiative?

Ans-Kajol

42.With which Country Gujarat Chamber of Commerce and Industry (GCCI) has signed MOU for co-operation between industries in Gujarat and the East Asian country?

Ans- South Korea

43.Which Country will invest $68.6 million to boost cooperation with India in areas like tourism, technology, agriculture and innovation over a period of four years?

Ans-Israel

44.Which application is launched by Ministry of Railways for Freight Managers?

Ans-Sfoorti

45.Who has been honoured with a Doctorate of Literature (D.Litt.) degree by the Calcutta University for her social service?

Ans-Mamata Banerjee

46.Which Country has emerged as a top borrower from the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) in 2017?

Ans-India

47.Which City will host the World Congress on Information Technology (WCIT) 2018?

Ans-Hyderabad

48.In which city 24th Conference of Speakers & Presiding Officers of the Commonwealth was held?

Ans-Victoria

49.Who will be honoured with the 24th annual Crystal Award at the 48th Annual Meeting of World Economic Forum in Davos, Switzerland?

Ans- . Shahrukh Khan

50.What is the Name of Eminent Hindi writer who has passed away recently?

Ans- Doodhnath Singh

51.Who has laid the foundation stone of the International cruise terminal at Mumbai Port?

Ans-Nitin Gadkari

52.Gallup International Association (GIA) has ranked Indian Prime Minister Narendra Modi as the number _____ in its annual survey of world leaders.

Ans-Third

53.Who has won the gold medal in National Women’s Boxing Championship?

Ans-Sarjubala Devi

54.Which Country will participate as a partner country in the Bengal Global Business Summit (BGBS)?

Ans-Italy

55.In which state 7th edition of the Rashtriya Sanskriti Mahotsav has started?

Ans-Karnataka

56.According DBS, India's economy is likely to grow by ____ per cent in current fiscal 2017-18.

Ans-6.6

57.Who has been appointed as the Chairman of the Finance Commission of the Indian Olympic Association (IOA)?

Ans-Anil Khanna

58.In which city National Rail Transport Seminar was held?

Ans-New Delhi

59.Which Bank has announced a merger with nonbanking financial company Capital First?

Ans-IDFC

60.Which State government will sign a MOU with Alibaba company in respect of imparting training in ecommerce and technical skill development to the unemployed youth?

Ans-Andhra Pradesh

61.Who has been elected as the chairman of the Gem and Jewellery Export Promotion Council (GJEPC)?

Ans- Pramod Kumar Agarwal

62.World Economic Forum (WEF) has ranked India at ______ position on a Global Manufacturing Index

Ans-30th

63.Who has inaugurated the ‘Economic Democracy Conclave’ at Thane, Maharashtra?

Ans-. Ram Nath Kovind

64.What is Name of Union minister for Information Technology?

Ans-Ravi Shankar Prasad

65.Who has taken over as the New Chief of Staff of Western Naval Command?

Ans-Ajendra Bahadur Singh

66.Who has inaugurated the project commencement of the Rajasthan Refinery at Pachpadra in Barmer district of Rajasthan?

Ans-Narendra Modi

67.Which State government has signed an agreement with Korea Mobile Internet Business Association to jointly work in the areas of Internet of Things, Virtual Reality and electronics manufacturing?

Ans-Telangana

68.In which city 12th International Film Festival on Art and Artist was held?

Ans-Bhubaneswar

69.Which Legendary Brazilian football Player announced his retirement from football?

Ans-Ronaldinho

70.Which State government has signed a MOU with the Indian Oil Corporation to set up bio-gas and bio-CNG plants in the state?

Ans-Punjab

71.Who has been appointed by Paytm Payments Bank as its Chief Information Security Officer (CISO)?

Ans-Nitin Chauhan

72.India has successfully test-fired indigenously developed Agni-5 long-range surface-to-surface ballistic missile. Strike Range is ____ Kilometers.

Ans-5000

73.Indian and ________ Coast Guards have conducted a joint search and rescue exercise, ‘SAREX-18, ’ in the Bay of Bengal off the Chennai coast.

Ans-Japanese

74.Who has been appointed as the first Sikh attorney general of the US state of New Jersey?

Ans-Gurbir S Grewal

75.Which Small Finance Bank has launched a tax saver fixed deposit (FD) scheme?

Ans-Ujjivan

76.Which Bank has become the first bank to cross Rs.5 lakh crore market capitalization (M-CAP)?

Ans-HDFC

77.Which Bank has become the first public sector lender to offer an Employee Stock Option Scheme (ESOP)?

Ans-Allahabad Bank

78.Indian football team has been ranked _____ in the latest FIFA rankings.

Ans-102

79.Who has been named as Romania's first female Prime Minister?

Ans-Viorica Dancila

80.Which State will host the biannual defence exhibition, Defence Expo in April, 2018?

Ans-Tamil Nadu

81.Who has been appointed as the CMD of Security Printing and Minting Corporation of India Ltd (SPMCIL)?

Ans-S Selvakumar

82.India became the ______ member of the Australia Group (AG)

Ans-43

83.Who has been appointed as Director (Projects) of NTPC?

Ans-Susanta Kumar Roy

84.Who has been named as the new governor of Madhya Pradesh?

Ans-Anandiben Patel

85.Who has been appointed as the new Director General (DG) of NSG?

Ans-Sudeep Lakhtakia

86.Which State Government has approved Nanaji Deshmukh Krishi Sanjivani Yojna?

Ans-Maharashtra

87.By defeating which Team India has won the Blind Cricket World Cup title?

Ans-Pakistan

88.Soloman Deksisa has won the 15th edition of Mumbai Marathon. He hails from which country?

Ans- Ethiopia

89.Who has been appointed as the next chief election commissioner of the country?

Ans-Om Prakash Rawat

90.L&T Shipyard has launched its 2nd indigenously built Coast Guard offshore patrol vessel (OPV) ________ at Kattupalli Shipyard, Tamil Nadu

Ans-Vijaya

91.India has been ranked at the _____ place among emerging economies on the World Economic Forum's Inclusive Development Index

Ans-62

92.Who has inaugurated the World War II Memorial Museum in Jairampur in Changlang District?

Ans- Pema Khandu

93.Which Country is the highest source of India's Foreign Direct Investment (FDI) in 2016-17?

Ans- Mauritius

94.Who has been appointed as the Director General of FICCI?

Ans-Dilip Chenoy

95.India has reached at the _____ position on the World Economic Forum's Global Index of Talent Competitiveness

Ans-81

96.Who has taken charge as Director of Vikram Sarabhai Space Centre(VSSC)?

Ans-S Somanath

97.Who has inaugurated the International Dam Safety Conference 2018 at Thiruvananthapuram, Kerala?

Ans-Pinarayi Vijayan

98.In which city ASEAN – India Business and Investment Meet and Expo was held?

Ans-New Delhi

99.Siddharth Pratap Singh is related to which Sports?

Ans-Badminton

100.In which City, Minister of State (IC), for AYUSH, Shripad Yesso Naik has laid the foundation stone for Central Research Institute (CRI)?

Ans-Jaipur

101.Who has won the Gold Medal in the 63kg women's category in the 33rd Women Senior National Weightlifting Championships in Mangaluru?

Ans-Rakhi Halder

102.India has been ranked ____ on the US Green Building Council’s (USGBC) annual ranking of the top 10 countries for Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) certified buildings.

Ans-3 rd

103.Which Company has become India’s second company after Reliance Industries Ltd to cross Rs 6 trillion market capitalization?

Ans-TCS

104.In which city 7th Asia Steel International Conference will be Held?

Ans-Bhubaneswar

105.Who has laid the foundation stone for an Intermodal Terminal at Ghazipur in Uttar Pradesh?

Ans-Nitin Gadkari

106.Who has inaugurated the Bharat-ASEAN Maitri Park New Delhi?

Ans-Sushma Swaraj

107.India has been ranked ______ among 180 countries in the Environmental Performance Index (EPI) – 2018. This index has been released by Yale University and Columbia University in collaboration with the World Economic Forum.

Ans-177

108.Who has been elected as the first woman chairman of Indian Banks’Association (IBA)?

Ans-Usha Ananthasubramanian

109.Who has been appointed as the Ambassador of India to the Republic of Angola?

110.Ans-Srikumar Menon

111.Who is the president of USIBC?

Ans-Nisha Desai Biswal

112.Which state government has launched Mahatma Gandhi Sarbat Yojna?

Ans- Punjab

113.With which country India has launched a commemorative postage stamp?

Ans-Vietnam

114.Himachal Pradesh Chief Minister Jai Ram Thakur launched the app for women’s safety, what is it’s name?

Ans-Shakti

115.Who has won Men's Singles title at the Australian Open?

Ans-. Roger Federer

116.Caroline Wozniacki has won Women's Singles title at the Australian Open. She hails from which country?

Ans- Denmark

117.Who has taken charge as the Foreign Secretary of India?

Ans- Vijay Keshav Gokhale

118.Who has been re-elected as the President of Finland for the Second Term?

Ans-Sauli Niinisto

119.What is the Minimum Capital Requirement to open a Payment Bank?

Ans-100 Crore

120.Who will be conferred with Yash Chopra Memorial Award for her outstanding contribution to the Hindi film industry?

Ans-Asha Bhosle

121.Who has won the "Best Spoken Word Album Grammy" posthumously at the 60th Grammy Awards?

Ans-Carrie Fisher

122.The Armies of India and ________ have begun a military exercise 'VINBAX' in Jabalpur in Madhya Pradesh.

Ans-Vietnam

123.What is the Name of Indian-American Who has been inducted into the prestigious National Inventors Hall of Fame this year?

Ans-Sumita Mitra/Arogyaswami Paulraj

124.Who has been appointed as the new Managing Director of TRF Ltd?

Ans-Sanjay Rajoria

125.Who has been awarded the prestigious Ihsan Dogramaci Family Health Foundation Prize by the World Health Organisation (WHO)?

Ans-Dr Vinod Paul

126.According to the second edition of annual report 'Airpocalypse' released by Greenpeace India, Which State is the India’s most polluted state?

Ans-Uttar Pradesh

127.Who has been honoured with the Life Time Achievement Award by Badminton Association of India (BAI)?

Ans-Prakash Padukone

128.Which State Government has launched Zero Budget Natural Farming (ZBNF) project to promote organic farming?

Ans- Himachal Pradesh

129.According to a report by World Steel Association (WSA), India has overtaken US to become the world’s _______ largest steel producer in 2017

Ans-Third



Tags-current affairs january 2018 pdf, current affairs of january 2018, current affairs january 2018 in hindi, current affairs 2018 february, current affairs 2018 questions and answers, current affairs 2018 in english, current affairs 2018 in hindi, current affairs 2018 pdf,current affairs january 2018 english

Post a Comment

0 Comments